IJsselmeer - Fietsvakantie - Biketravel

Bestemmingen

Fietsvakantie IJsselmeer, 35-70 km per dag
Aankomst: elke zaterdag en zondag van 28 april tot 23 september 2018
Tevens elke vrijdag van 6 juli tot 17 augustus 2018

Beschrijving

In 1932 werd de Zuiderzee afgesloten met een gigantische dijk en werd het IJsselmeer geboren. Voor die tijd, woonden er op de oevers van de Zuiderzee duizenden families die ondermeer leefden van de walvisvangst. Vandaag heerst er in de vissersdorpen van weleer een eeuwige rust. De fietstocht voert u langs de oevers van het IJsselmeer terug in de tijd. Al fietsend kunt u dan ook volop genieten van prachtige uitzichten over het water, van de groene bossen en uitgestrekte polders.

De IJsselmeerroute is één van de mooiste fietsroutes van Nederland. U start het rondje in Nunspeet en gaat vervolgens in de richting van het gezellige Amersfoort. U fietst door het bijzondere weidevogelgebied van het Ark- en Eemlandschap. Na de prachtige natuur fietst u naar het Gooi. Langs Naarden-Vesting en het Muiderslot gaat de reis weer verder naar Amsterdam. Na een tussenstop in Volendam en Hoorn, komt u aan in Enkhuizen. Omdat fietsen over de Afsluitdijk nogal eentonig is, neemt u vervolgens de boot naar Stavoren.

 

Geniet van het prachtige Friesland en het Nationaal Park De Weerribben, met hun schitterende waterpartijen waar talloze watervogels huizen in het hoge riet. In de IJsselmeerstadjes hebben vissers gedurende 500 jaar het anker gelicht voor de haringvangst. Volop romantiek en nostalgie vindt u hier dan ook. Op de laatste dag fietst u door Kampen, statige Hanzestad aan de IJssel en een prachtige afsluiter!

Routeprofiel

De route is heel goed te fietsen voor alle fietsers, dus ook voor gezinnen met kinderen. De wegen zijn vlak en goed begaanbaar. Alle routes zijn te volgen via fietsbordjes langs de weg.

Accommodatie

U verblijft in comfortabele 3* en 4* hotels. Alle kamers beschikken over douche/bad en toilet.
Standaard wordt er gebruik gemaakt van de volgende hotels: NH Sparrenhorst, Hotel de Hoeve van Nunspeet, Fletcher Hotel Amersfoort, NH Amersfoort, Burggolf Hotel Waterland, Hotel Die Port van Cleve, Suydersee Hotel, Landgoed Welgelegen, Sporthotel Iselmar en Hotel Zwartewater. Maar afhankelijk van de beschikbaarheid kan er een ander vergelijkbaar hotel geboekt worden.

Dagprogramma

Dag 1: Aankomst Nunspeet
Nunspeet ligt in het midden van de prachtige natuur van de Veluwe. Rondom Nunspeet liggen oude boerderijen, groene weilanden en houtwallen. Daarom wordt deze stad ook wel de parel van de Veluwe genoemd.

Dag 2: Nunspeet-Amersfoort (60 km)
De eerste fietsdag brengt u via Harderwijk naar Amersfoort. Harderwijk was tussen de 13e en 17e eeuw een Hanzestad. Overblijfselen van de eens zo belangrijke stad zijn de stadsmuren, de stadshuizen en gebouwen van de voormalige universiteit en het klooster. Amersfoort is een stad waar de geschiedenis nog steeds leeft. Achter de oude muren kunt u een wandeling maken door de gezellige straatjes.

Dag 3: Amersfoort-Purmerend (70 km)
Op de derde dag fietst u naar Purmerend. Onderweg naar Purmerend moet u zeker een bezoek brengen aan Naarden-Vesting, één van de best bewaarde vestingsteden in Europa. Het landschap wordt gedomineerd door het veengebied Eemland. Nog een hoogtepunt tijdens deze tocht is het prachtige middeleeuwse kasteel Muiderslot. U kunt een bezoek brengen aan de interessante tentoonstelling in het kasteel en aan de prachtige tuinen.

Dag 4: Purmerend-Enkhuizen (56 km)
Vandaag moet u zeker een tussenstop maken in Edam, bekend om haar lekkere kaas. Vanuit Edam fietst u door naar Hoorn, de parel van het IJsselmeer. Hoorn werd in de 12e eeuw gesticht. Na de vestiging van een afdeling van de VOC in 1602, werd de stad internationaal zeer belangrijk. De bestemming van vandaag, Enkhuizen, was een belangrijke haven in de Gouden Eeuw.

Dag 5: Enkhuizen-Harich/Lemmer (35 of 40 km)
Om 8.30 uur neemt u de pont naar Stavoren (bagage en fiets dient u zelf mee te nemen op de pont. In Stavoren wordt uw bagage vervolgens voor u naar het volgende hotel vervoerd). De fietstocht leidt u vervolgens verder door het kenmerkende Friese landschap.

Dag 6: Harich/Lemmer-Zwartsluis (50 of 62 km)
Voor u Lemmer verlaat, moet u zeker een bezoek brengen aan het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Tussen Harich/Lemmer en Zwartsluis, fietst u door nationaal park ‘De Weerribben’, het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. U kunt een tussenstop maken in Blokzijl of Vollenhove. Deze plaatsen zijn ideaal om een beetje te ontspannen en te genieten van het prachtige stadscentrum. Zwartsluis is dé plek voor watersporters.

Dag 7: Zwartsluis-Nunspeet (52 km)
Onderweg terug naar Nunspeet, komt u door Kampen, vroeger een Hanzestad. Deze stad heeft wel 500 monumenten. U moet zeker de stadspoorten gaan bekijken, de 14e eeuwse Sint Nicolaaskerk en het Gotisch huis. Door het dorpje Noordeinde met haar huizen met rieten daken, bent u weer terug op de Veluwe, en na een onvergetelijke fietstocht, bent u weer terug in Nunspeet.

Dag 8: Vertrek

  

Prijzen

Prijs p.p. Toeslag hoogseizoen 16/6-26/8 2018 Toeslag 1-pers. kamer Toeslag halfpension Boekingskosten
€499 €50 €175 €170 €35
Extra kosten Prijs p.p.
Extra overnachting Nunspeet vanaf €50
Pont Enkhuizen-Stavoren* ca. €17
Huur fiets 7 versnellingen €65 (fietsverzekering €18)
Huur elektrische fiets €130 (fietsverzekering €30)
Huur kinderfiets en karretje €50
Huur tandem €100
Huur fietsstoeltje €10

* U dient zelf uw bagage en fiets mee te nemen op de pont. De haven van Enkhuizen ligt op loopafstand van het hotel (400-700 meter). Voor €2,50 (ter plaatse te betalen), kan uw bagage voor u naar de haven vervoerd worden. In de haven van Stavoren, zal uw bagage voor u naar Harich/Lemmer vervoerd worden.

Inclusief:

  • 7 Overnachtingen met ontbijt in 3* en 4* hotels
  • Bagagetransport (1 stuk p.p./max. 20 kg)
  • Gebruik zwembad Nunspeet, Lemmer en Zwartsluis
  • Gratis parkeren
  • Toeristenbelasting
  • Nederlandstalige wegbeschrijving + kaart
  • Telefonische hulpdienst (ook in het weekend)
  • Roadbookdrager

 

Prijs:

€ 499

Duur:

8 dagen

Land:

Nederland

Vakantietype:

Fiets

Niveau:

Licht

Meer informatie   Boeken