Deze bergbeklimmen gids 101 geeft je alle tips voor een goede start van je eigen cliffhanger avonturen. Je ziet wat er bij komt kijken om het bergbeklimmen goed aan te pakken en hoe het niet moet…
Lekker buitensporten met anderen op vakantie
Buitensportreizen zijn super om te doen omdat je op de mooiste plekken komt en er echt helemaal tussenuit bent. Bekijk de mooiste buitensport vakantie prijs
Klimgids (hoe het niet moet)
Hoe het niet moet zie je in deze video waar ik met de:
– Verkeerde uitrusting
– Verkeerde voorbereiding
– Overdadig veel zelfvertrouwen (onterecht)
Op een helling in Portugal terecht kom.
Hoe ik voor het eerst ging klimmen
Net wakker geworden leek het ons leuk om een steile helling te gaan beklimmen met de grote (maar tevens overmoedige) Martin, Seph, Bas (hij was wel up-to-the-job) en ondergetekende. Het werden wellicht mooie plaatjes maar een veel te hoog don’t-try-this-at-home niveau. Serieus: ik probeer zoveel mogelijk mensen te helpen om meer te gaan sporten via HRDLPN maar dit is een schoolvoorbeeld hoe het niet moet. Na het lachen en je verbazen is het goed om je dat te beseffen. Dit was gewoon niet slim om te doen.
Beginnersfouten
Had ik het daarom niet met je moeten delen? Hmmmm…nee dacht ik. Ook als ik een keer een finish van een hardloopwedstrijd niet bereik of een blessure krijg omdat ik me overtrain zie je het ook hier op de site. Dit klimavontuur was ook in die categorie: leuk achteraf maar op het moment zelf een schromelijke domme overschatting van onze capaciteiten zonder backup als het mis gaat.
Bas vertelt zijn doel en hoe hij tweede werd op een van de zwaarste hardlooptours van het land:
https://www.youtube.com/watch?v=vo7OOh4jJHo
Klimtocht
Nu was onze klimtocht redelijk kort en de spullen die we bij hadden in deze klim (voor zover je daar überhaupt over kan spreken) waren onvoldoende natuurlijk. Wat heb je nu echt nodig?
Klimspullen
Wat heb je nodig om te gaan klimmen? De meest gebruikte materialen zijn (niet uitputtelijk maar in ieder geval noodzakelijk)
– GPS (GPS horloge)
– Kompas
– Helm
– Touw | Voor twee personen minimaal 45 meter (voor 3 mensen gebruik je een touw van 50 meter. Waterbestendig touw met een dikte van 9 millimeter is het beste. Op sneeuw en ijs wordt polypropyleen touw met een vaste kern en een dikte van 9 millimeter gebruikt.)
– Reservetouw van dezelfde lengte.
– Bij sneeuw (onverwacht of verwacht) goede aluminium korrelschep van 35 bij 45 centimeter.
– Ijshouweel en liefst nog eentje reserve per groep.
– Istelbare klimijzers
– Wandelstokken (handig voor bij het bergbeklimmen omdat zij de knieën ontlasten en als je er twee neemt wordt het lichaam evenwichtig ontlast)
– Sneeuw- en ijsankers, of sneeuwbolders (als je tocht over bevroren ondergronden gaat)
– Klimgordel
– Goede stevige lichte klimschoenen
– Drinken
– Eten, sportvoeding
– EHBO spullen
– Zakmes
– Fluitje
– Toiletpapier
– Zonnebrandcreme met een hoge beschermingsfactor
– Lippenbalsem voor zon en kou
Overnachten
Als je gaat overnachten in berghutten (gepland of ongepland) dan heb je veel meer nodig:
– Kampeerspullen
– Slaapzak (warm is erg belangrijk en liefst een vulling van synthetisch materiaal of dons en minimaal geschikt voor temperaturen van onder de -29 graden Celsius. Hij moet ruim zijn zodat je kleren aan kunt houden en een fles water bij de hand kunt houden)
– Mat onder de slaapzak, meestal twee schuimrubberen matjes
– Lichte duurzame snel opzetbare tent (vaak koepeltent model voor 2 a 3 personen en niet al te klein omdat je er ’s avonds langer in zult zijn en misschien zelfs binnen zult moet koken als de weersomstandigheden je daartoe dwingen.
– Waterzuiveringspakket bestaande uit een waterfilter of een paar waterzuiveringstabletten
– Zaklantaarn en het beste is een goede hoofdlamp.
– Reserve spullen zoals een extra kooktoestel mee te nemen, resevervebatterijen, lamp, en ook reparatiemateriaal en reserveonderdelen voor de tent zijn ook noodzakelijk.
– Tairips, schroevendraaier, een stuk parachutekoord
Je heb in principe niet veel klimspullen nodig behalve deze maar een en ander is wel erg afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de klim zelf, het weer en je ervaring.
Schoenen
Bij het bergbeklimmen heb je dus geen hardloopschoenen zoals ik op de video aan maar echte bergbeklimschoenen. De beste bergschoenen zijn afhankelijk van de ondergrond.
Kleding
Goede kleding bij het bergbeklimmen is echt noodzakelijk. Het simpele shirtje dat ik aan had (en de anderen) is natuurlijk een lachtertje. De jas is het belangrijkste. Deze moet zijn:
– Waterdicht
– Licht
– Duurzaam (niet kapotscheuren bij aanraking met wat scherpe stenen of takken)
– Niet te warm
– Niet te koud
– Ventileerbaar
– Veel goede dichtritsbare zakken hebben
– Een capuchon hebben (bij noodweer)
– Sterke capuchon die niet het zicht wegneemt
– Geen loss touwtjes die in spleten kunnen blijven hangen
– Goed reinigbaar (dus geen stof)
Sterk werk
De eigenschap ‘niet te warm’ en ‘niet te koud’in kleding behalen de meeste merken met een winddichtelaag (wel ventileerbaar) en/ of met een zilverfolie-achtige laag aan de binnenzijde. Mijn fijnste outdoor jack heeft zo’n laag en die jas is zowel superlicht als superwaterdicht als supersterk.
Bergbeklim kleding
In mijn test van de beste outdoor merken vergelijk ik veel van de beste (dure) outdoor merken die echt mooie materialen en producten in hun assortiment hebben. Denk aan Arc’teryx, Nomad, Columbia en nog een paar (nog onbekendere) merken.
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Bergbeklimmen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Zie ook Wikipedia