We gingen zelf een fietsreis organiseren en inmiddels is hij achter de rug. Het was de tweede dus alle ervaringen van onze door ons zelf georganiseerde fietsreis zie je hier!
Hoe was het?
In 1 woord: Super!
In 2 woorden: Super + intens
In een paragraaf, zie hieronder
In meer woorden: lees de hele pagina en geniet 😉
Samenvatting zelf geregelde fietsvakantie
Het was super en intens om met elkaar 28000 hoogtemeters te fietsen en 1800 kilometer in 10 dagen af te leggen. We zijn (nog meer) vrienden geworden maar hebben ook onszelf leren kennen in regen, wind en hagel op de flanken van beklimmingen en dag-in-dag-uit in het non-stop eat-ride-sleep-repeat regime.
Door de geboekte hotels en onze agenda’s was ‘even afwachten’ geen optie en moest de trein voort blijven denderen. Gelukkig was er tijd voor genieten van de overweldigende natuur, diepe vergezichten, elkaar en de eindeloze bergen die voor ons uit gleden. Het was prachtig, fantastisch en super bij elkaar!
Beelden
Wat plaatjes geven beeld bij onze epische fietsreis van Nice naar huis!
Even in 2 beelden: van vliegtuig…..
….naar de finish met champagne 10 dagen later!
Maar goed, zover is het nog niet, laten we beginnen met het begin en wat algemene plaatjes.
Dit is de groepsfoto bij vertrek op het vliegveld na aankomst. Toen was het weer nog fantastisch!
Dit waren dus al wat foto’s van hoe het was en als je ook video’s wilt zien kun je het beste naar beneden scrollen want daar staan alle dagen samengevat met 1 video per dag.
Terwijl ik deze samenvatting schrijf beklijfd een een deprimerend gevoel…’Huh, zul je zeggen’ en ‘Hoezo dan?’.
Ik zal het proberen uit te leggen.
Deze 10 dagen met vrienden waren geweldig. We hebben vele avonturen op de fiets meegemaakt. Iedere dag sta je met zijn allen op, je ontbijt samen, je staat samen aan de start (weer of geen weer) en iedere kilometer rijdt je samen. De lange saaie stukken, de geweldige uitzichten, de klimmen, de fotomomenten met elkaar en die gekke momenten dat je met zijn allen her en der langs te kant staat om te plassen.
We doen dit allemaal samen.
In de laatste kilometers als we moe zijn, douchen en aan tafel schuiven, en ervaringen en herinneringen delen maakt de band nog beter.
Dit doen we dag op dag.
En ik geniet dag op dag.
Dit is een geweldig ritme om te leven.
Fietsen, omgeving ervaren en lachen met elkaar.
Dit is simpelweg super!
En daar knelt de schoen dan ook.
Je komt thuis en we vieren feest. We springen met zijn allen in het zwembad (natuurlijk met fietskleding aan), zetten de muziek hard, drinken een biertje en eten de zelfgemaakte frieten.
Partners, kinderen en familie is er ook! Hoe mooi dat ook is en hoe erg we het thuisfront ook gemist hebben…. ons fietsavontuur is afgelopen.
En zo is ook het dagelijkse ritme verdwenen.
Ons minileven als prof (ahum….) voor 10 dagen is plotseling gestopt.
Plots is het weer ‘back to business’ en terug naar het oude normaal.
Nadat alle tassen zijn opgeruimd, kleding is gewassen, dat was hard nodig 😉 en we iedereen gedag hebben gezegd klopt de realiteit weer aan.
We waren even met andere fietsers op avontuur. En het werden vrienden, voor zover we dat al niet waren. Het was helemaal top, lachen, afzien en genieten met elkaar.
In de dagen die volgen appen we nog met elkaar, en sturen nog wat foto’s onderling.
Maar dat ebt weg. Werk en de drukte thuis en op het werk is plots weer de nieuwe realiteit.
En dat is een gemis.
Wellichth herken je het van vroeger als je op kamp was geweest, of op vakantie in Lloret de Mar, Salou of Chersonisos, inderdaad van die cultuur-vakanties… 🙂
Nadat je met 10 vrienden terugkwam was er hetzelfde gevoel. Nog daarvoor toen ik een jaar of 12 was en na een week zeilkamp in Friesland terugkwam had ik hetzelfde gevoel. Die emotie van ‘ik wil terug!’ en de aandrang om direct weer zo’n zelfde vakantie te boeken.
De fietsreis van Monaco naar huis was zo bijzonder, zo geweldig en zo onvergetlijk met elkaar dat ik direct opnieuw wil.
En dat is dat deprimerende gevoel naderhand. Deze gekke, mooie en unieke momenten maak je de hele dag met elkaar mee, en dat mis je plots als je weer in de oude realiteit terecht komt.
En ik weet het: dat gevoel gaat ook weer weg na een paar dagen, maar het is juist een compliment aan de groep. De groep met wielrenners die nog betere vrienden werden, deze zeer bijzondere reiservaring en alles eromheen deelden. Het was gewoon SUPER!
Dus dit is dat gevoel…Het was dus zo geweldig dat het gevoel erna ook zo balen is.
Dat gezegd hebbend, terug naar de samenvatting 😉
Maar voor diegenen die niet kunnen wachten, dit is een soort van video inleiding, dus was is het idee en wie gaat ermee?
Wat gingen we doen?
Simpel:
1) Maak een fietsgroepje met kleppers (mensen die goed kunnen fietsen en gezellig zijn)
2) Stap in een vliegtuig en laat ondertussen een bus met fietsen en tassen daar naartoe rijden
3) Land, neem een bakje koffie in het wieler cafe, stap op en fiets naar het eerste (geboekte) hotel.
De fietsreis is begonnen!
Easypeasy dus. Of toch niet?
Nee, helaas komt er ietje meer bij kijken zoals je zult begrijpen.
Maar, hoe was dat nu om met 12 man en 3 begeleiders onderweg te zijn op de racefiets van Monaco naar de Bommelerwaard?
Alle emoties kwamen voorbij, namelijk lachen, huilen, pijn lijden, genieten (met volle teugen), ruzies/ discussies, samen stinken en jezelf verwonderen. Dit gebeurde allemaal tijdens de trip, bij het praten met locals en bij de verbazing over het fantastische landschap! Plus nog veel meer…Een paar jaar geleden reisden we zo op de racefiets in Europa en ook die was gaaf.
Waarom
De vraag der vragen…
Waarom zou je zo’n hachelijk avontuur tegemoet gaan?
Waarom is dit leuk?
Vakantie is toch om uit te rusten?
Is 50 kilometer fietsen op een dag niet veel leuker?
Waarom ben je zo fanatiek?
Wat heb je te bewijzen?
Dit is toch allemaal wel gevaarlijk, waarom doe je zoiets?…
….
En zo heb ik nog veel meer vragen gekregen.
Daarnaast waren er ook veel geluiden van ‘Super’ en ‘Wat gaaf!’
Ik merk dat de achtergrond van veel vragen komen met de achtergrond van ‘Hoe zou ik dit vinden?’, en ‘Zou ik dit kunnen?’ en ‘Zou dit leuk zijn?’ en nog ietsje verder: ‘Zou ik dit ook eens moeten doen?’
Zodra je aan die laatste vraag toekomt denk ik dat je lekker bezig bent. Of het antwoord nu ja of nee is maakt niet veel uit. Echt eerlijk bij jezelf afvragen of je leven fijner/ beter/ leuker wordt door zo’n avontuur geeft aan dat je niet vastgeroest bent en open staat voor nieuwe dingen. Wil je nog wat leren/ ervaren in je leven?
Nogmaals, als je dit overweegt en tegen jezelf ‘nee’ kunt zeggen is dat fantastisch! Met eerlijke zelfreflectie kun je gewoon naar zo’n vraag kijken. En dan ja of nee zeggen.
Maar goed, genoeg over de psyche want verder heb ik er niet voor geleerd ofzo. Het is gewoon hoe ik het zie en ervaar.
Waarom ging ik mee?
Omdat ik hem mee georganiseerd heb 😉
Dat zou te makkelijk zijn (alhoewel het wel waar is)
Ik vind jezelf uitdagen, samen met anderen dingen ervaren, nieuwe avonturen tegemoet gaan en de wereld verkennen gewoon gaaf. Het leven is te kort voor Goede tijden, slechte tijden of altijd maar ‘relaxed’ zijn. Voor mij was deze reis gewoon ontspanning. Dat klinkt raar want ‘was het dan niet zwaar?’.
Jawel, dat was het zeker!
Maar nog meer was dit genieten. Ontspannen. Geluksmomenten ervaren. En vrienden maken.
Aan de rand van de afgrond groeien de mooiste bloemen.
Door het landschap, de omgeving, de mensen, de prestatie te ervaren in volle inspanning maakt het allemaal intenser, fijner, mooier.
Dus dat is het antwoord.
Ik had natuurlijk ook kunnen zeggen ‘omdat ik dat leuk vind’ en dat is net zo waar.
Gemiddelde afstand fietsvakantie?
Voor een normale fiets zou ik uitgaan van 75 kilometer als alles vlak is en 50 a 60 met heuvels. Wij zaten op de racefiets en wilden snel een grote afstand overbruggen dus reden verder.
Hoeveel kilometer op een dag?
Wij reden 1800 km in 10 dagen dus 180km per dag. Dat is erg zwaar. Vooral als je nog moet klimmen over wat cols. Dus dat is wat we ook deden 🙂
Paklijst voor zelf fietsreis doen?
Je neemt zelf alles mee, van je fiets tot je tandenborstel en van onderhouds- en reservespullen tot je paspoort en oplader voor je telefoon.
Welk gewicht?
Wij lieten onze bagage vervoeren door de bus en dat was erg luxe. Vandaar dat gewicht geen issue was voor ons. Mocht je niet met bagagevervoer fietsreizen dan is elke kilo minder een dikke bonus. Dus neem vooral niet te veel mee. Je kunt bijna alles kopen in het buitenland en het blijkt dat veel ‘goedbedoelde spullen van de Zwerfkei’ eigenlijk helemaal niet nodig zijn. Onze 3 begeleiders waren onmisbaar en de echte helden van de reis! We hebben ze vrij gehouden van alle kosten en zij hebben met alle inzet en betrokkenheid overal klaargestaan waar het nodig was.
Van hotel naar hotel
Wij gingen prinsheerlijk van hotel naar hotel (nou ja, met ook een klooster en camping…) en dat was super comfortabel. Het is natuurlijk dan ook het duurste en hierdoor konden we onze nachtrust goed pakken.
Dagschema zelf fietsreis organiseren
Het schema voor iedere dag was strikt:
1) 7:00 aan ontbijt
2) 8:00 op de fiets. Als iemand te laat is krijt hij de tijd van de dag-song de tijd om nog aan te sluiten en anders is het jammer. Wij rijden weg en hij ziet maar. Kortom: wij hanteren de Top Gear methode (zie onder).
3) Een stop om de 60 kilometer ongeveer
4) Wachten op elkaar na de afdaling (als het koud is) en op de col-top als het weer het toelaat
5) In hotel zo snel mogelijk fietsen opbergen en prepareren voor de dag erna
6) Douchen en herstellen (herstelvoeding)
7) Eten om 19.00 (tip: alleen hoofdgerecht en snel bestellen scheelt veel tijd)
8) Iedereen druipt af naar zijn kamer na het eten (afhankelijk van de locatie)
8) Slapen om circa 22:00 a 23:00
Elkaar aan afspraken houden
Als iemand laks is/ wordt met op tijd komen passen wij dus de Top Gear methode toe. Daar is namelijk geen tijd voor en je belast alle anderen. Deze gaat als volgt:
Als er echt pech is of ander ongerief dan deden wij dit onderweg overigens niet. Toen was het echt: helpen zodat iedereen de eindstreep haalt, hoe lastig ook.
Wij hadden de volgende malheur:
- Lekke banden
- Banden schoonmaken even nadat we door zacht asfalt reden, door rommel/ gravel (ja met de racefietsbandjes)
- Ketting vervangen
- Wiellager vaster zetten
- Trapas vaster zetten
- Garmin oprapen van het asfalt
- Telefoontasje oprapen van het asfalt
- Ziekte
- Slechte benen/ geen moraal/ lekke ketting en kop-pakking
Met hoeveel personen?
Met hoeveel personen ga je zelf die fietsreis ondernemen? Minimaal 4 zou ik zeggen. Even is prettig omdat je dan tweetallen naast elkaar hebt. Vier is daarnaast van omvang genoeg zodat je bij een uitvaller nog steeds niet alleen staat. Meer dan 14 zou ik weer niet doen want dan wordt je log en moet je te lang wachten overal.
Wie zaten in de ploeg bij onze eigen gefixte wielrenfietsreis?
- Roan: ploegarts en routebouwer
- Berry 1: doorzetter
- Berry 1: fijnproever
- Victor: de langste
- Leon: Met na- voor zijn naam
- Serge: Stoïcijnse blik vooruit
- Anthony: blijft maar gaan
- Frank: Schiet af en toe weg bij een klim
- Peter: Vlammend
- Mark: Stille kracht
- Sander: Vanuit de underdog positie gewoon lekker blijven bollen
- Peter (ik dus): Tsja wat zal ik zeggen: ik kan best een ok potje trappen en geniet van de groep en de natuur
- Leo, Els en Kobus: De belangrijkste mensen want zij deden werkelijk waar alles voor ons en een bedankje extra is meer dan op zijn plaats. Dus Merci nogmaals!
Het geintje onderweg was de leeuw. De leeuw is voor het hart onder de riem/ klepper van de dag/ grappigste persoon of andere BS-reden. Voor ons en het thuisfront was het wel een prettige dag-samenvattings gespreksstarter.
Thuisblijvers
Wat doe je met de thuisblijvers? Simpel. Je gooit ze in een whattsap-groep en gaat ervaringen en foto’s posten. Diegenen die dat leuk vinden gaan acteren in de groep en de anderen niet. Beide opties zijn prima. Daarnaast is er Strava wat iedere wielrenner wel heeft en daarop je rit opleuken geeft voor thuis ook de nodige indrukken. Maar zoals altijd: die ene mooie Gorge onderweg is op de foto/ video net wat minder gaaf dan in werkelijkheid. Dus ook daarom moet je gewoon zelf ook meedoen aan zo’n zelf geregelde fietsreis!
Fietsreis zelf regelen en uitdagingen onderweg
Natuurlijk klinkt het allemaal fantastisch maar er waren ook issues op te lossen onderweg.
1) De verschillen in kracht en conditie: de ene moet wachten boven op een col na het klimmen terwijl de ander blij is dat hij ‘de berg toch maar weer bedwongen heeft’ en goed werk heeft gedaan.
2) Meningen. De ene vind dat je je fiets iedere ochtend moet poetsen, de ander direct na het fietsen, terwijl de andere 1 keer per jaar schoonmaken genoeg vind. Dat is niet erg, maar zorgt soms voor ergernis bij die perfectionist. Hierbij hoort ook het opdringen van meningen aan een ander zoals ‘alleen 6 bar is goed in een band’ en ‘hoe kun je nu met zwarte compressiesokken gaan fietsen’.
3) Onderlinge battles/ wedstrijdjes: ook al ga je ‘samen’ op pad. Weinig dingen zijn zo leuk als het onderlinge wapengekletter en strijd op een berg. Je wilt winnen van een ander en die ander van jou. Samen rijdt je tot de helft zij aan zij (of achter elkaar) de berg op, en hoe langer het duurt, hoe meer er geloerd en uitgedaagd wordt. Even op de trappers dansen, even doen alsof je beter zit dan je eigenlijk zit…. Je kent het vast wel 😉
4) Onderlinge irritaties zorgen soms voor boze gezichten en discussies over harder of zachter rijden, gevaarlijk afdalen, niet luisteren naar elkaar etc. Hier moet je ook mee om kunnen gaan als je allemaal meer moe wordt richting het einde (van de dag/ trip)
5) Ongelukken en bijna-ongelukken door te snel/ foutief afdalen. Veiligheid vind iedereen belangrijk maar je aandacht erbij houden is 100% van de tijd van het afdalen is niet altijd makkelijk.
Al met al was het een super zelf georganiseerde racefiets vakantie!
Nu lijkt het heel erg wat er is gebeurd, maar dat is totaal niet zo. Ik wil gewoon eerlijk zijn over een fietsreis op de racefiets die je zelf organiseert en regelt. Zodra er met meer mensen gefietst wordt en je met ontbijt en avondeten op elkaars lip zit, zorgt moeheid er soms voor dat het soms wat minder gaat. Dat is normaal en menselijk. Geniet ervan dat dit kan en dat je daarna samen weer in harmonie doorfietst.
Video zelf fietsreis regelen
Een verhaal en foto’s zijn leuk maar een video geeft toch net wat meer beeld en geluid. Dus als je ook video’s wilt zien, laat ik je hier Kobus zijn prachtopnames zien. Hieronder staan alle dagen samengevat met 1 video per dag, hier komen ze:
Het begint met een soort van inleiding, dus was is het idee en wie gaat ermee?
22 mei:
23 mei:
24 mei:
25 mei:
26 mei:
27 mei:
En last but not least 28 mei met de finish thuis!
En voor wie meer wilt zien en lezen kun je ook kijken naar onze fietsvakantie met de racefiets vanaf Lago di Garda naar huis van 4 jaar eerder die ook prachtig was!
Ziekte
Ik werd ziek tijdens de rit. Sterker nog: ik werd besmet met een virus van anderen die al ziek waren en totaal werd de helft van onze ploeg ziek. Het werd een lesje doorzettingsvermogen om zo snel mogelijk toch weer op het zadel te kruipen en te overleven. Voor mijzelf kan ik zeggen dat ik het ziek-zijn zwaarder vond dan de zwaarste fietsmomenten want in de auto zitten in haarspeldbochten als je ziek bent is behoorlijk heftig.
Ik vond het wel super om de anderen aan te moedigen en wat plakbidonnetjes uit te delen 😉 Verder was het gewoon een geweldige fietsreis en wat beter was dan wat tegenslag voor de zieken ons ons waren het teamgevoel, de vriendschappen, de top van de Lauraret, de Gorges du Verdon, de grappen en mooie verhalen, de beklimming van de la Colombière en emotionele momenten zijn het zoveel meer waard om te bespreken met zijn allen!
Conclusie
Moet een ervaring eindigen met een slotbepaling of conclusie? Misschien niet maar ik wil het wel doen.
Lees je dit en twijfel je?
Niet doen maar gewoon gaan. Simpel dus, geen reisorganisatie nodig. Heb je een te lage conditie? Dan is een ebike een prima optie, we kwamen er veel tegen en die mensen hadden niet minder lol dan wij!
Lees je dit en was je erbij?
Super bedankt voor deze unieke ervaring samen. Ik zal het nooit vergeten!
Lees je dit en denk je dat wij gek zijn door dit fietsavontuur aan te gaan?
Dat klopt. En daarom moet je dit doen, je leeft namelijk maar 1 keer!
Sale fiets
Profiteer van korting bij fiets webwinkels met hun actuele sale aanbiedingen!Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Sale aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Sale pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben: Tip: zoek ook speciaal in deze webwinkels op 'sale', 'aanbieding' en 'uitverkoop' in hun zoekvenster, meestal staat er nog wel een aanbieding verstopt die je zo vindt 😉 Natuurlijk zijn er nog veel meer webshops met mooie fietsaanbiedingen waar je nu van kunt profiteren. Dit zijn de sale aanbiedingen van de andere fiets-webwinkels!